Bindingsangst

Wil je graag een relatie maar gaat dit steeds mis? Loopt je partner steeds weg als jij dichterbij komt of verdwijnen al jouw gevoelens als iemand voor jou wil gaan? Misschien heb je een relatie maar mis je de intimiteit. Mogelijk heb je last van bindingsangst of verlatingsangst.

Praktijk Verboom en bindingsangst

Iets wat we hebben aangeleerd kunnen we ook weer afleren. De angst is ergens ontstaan in je leven. Samen onderzoeken we de angst en zetten deze om in vertrouwen.

Veel mensen met bindingsangst zijn in het verleden als kind gekwetst en/of hebben meerdere stukgelopen relaties gehad. Een overlevingsstrategie die iemand dan kan toeppassen is zichzelf terugtrekken: ik doe het wel alleen, ik heb niemand nodig. De overlevingsstrategiën vanuit de kindertijd hebben ons goed geholpen maar zijn nu niet meer nodig en staan in de weg. Daarom leer je andere strategiën toepassen waardoor verbinding met anderen makkelijker wordt.

.

Om je met anderen te kunnen verbinden, is het belangrijk om eerst een goede verbinding met jezelf te hebben. Hoe sta je tegenover jezelf? Mag jij er zijn van jezelf of wijs je eigenlijk jezelf af? Houd je van jezelf? Ook leer je jezelf meer liefdevolle gedachten te geven in plaats van gedachten die ons zelf veroordelen. Het ontwikkelen van liefdevolle gedachten voor onszelf, zorgt voor meer eigenwaarde en zelfliefde en daarmee voor meer liefde en intimiteit met de ander.

 

maak vrijblijvend een afspraak

Wat zou je doen als je geen angst zou voelen? Hoe zou dat zijn?

Doorbreek het patroon en daag je overlevingsmechanisme uit. Je kunt stap voor stap ander gedrag uit proberen waarbij je contact maakt met je angst: ‘Oké, dit vind ik eng, maar ik doe het toch.’ Als je die sprong niet durft te maken, verandert er niks. Dan blijf je doen wat je deed en krijg je wat je kreeg.

Ga bijvoorbeeld juist wel samen op vakantie, praat over je angst of ga mee op familie bezoek. Kans is groot dat het minder erg is dan je dacht. Als je dit heel geleidelijk doet, neemt je angst af en wordt het steeds makkelijker om juist dichter bij elkaar te komen. Daardoor groeit het vertrouwen (in jezelf en je relatie) en ontstaat er meer ruimte voor intimiteit. Dan groei je naar elkaar toe en krijgt de liefde een eerlijke kans om zich te ontwikkelen.

Mensen met bindingsangst en verlatingsangst trekken elkaar onbewust aan; er is angst voor intimiteit. Ieder mens speelt in liefde en relaties het spel van autonomie en verbinding. In een gezonde relatie zijn deze in balans: je bent in staat om lekker op jezelf te zijn en je bent in staat om intiem te zijn met een ander. Bij iemand met bindingsangst lukt dat vaak niet en komt in een spel van aantrekken en afstoten. Wat erg pijnlijk kan zijn voor beide partners.

Praktijk Verboom

 • Natascha Verboom

  • Coaching
  • Hypnotherapie
  • Leerbegeleiding

  E-mail: info@praktijkverboom.nl

  Tel: 06 – 1404 6525

 • Praktijkadres

  Puntmosstraat 69
  1441 LJ Purmerend
  (Bekijk in Google Maps)


  Social Media