Hypnotherapie

Bij hypnotherapie maak ik gebruik van hypnose. Hypnose is een vorm van trance en is te omschrijven als een veranderde bewustzijnstoestand waarbij iemand diep ontspannen en geconcentreerd is. Je bent je minder bewust van de omgeving en wordt begeleid je meer te focussen op innerlijke waarnemingen. Je hebt zo meer aandacht  voor je eigen wensen, wijsheden en gevoelens. Tegelijkertijd houd je volledige controle over geest en lichaam.

Hoe werk ik met hypnose

Om je in trance te krijgen gebruik ik trance opwekkende technieken om tot een verandering van gevoel, gedachten en gedrag te komen. Tijdens de trance kunnen onbewuste processen bewust worden gemaakt, emoties geuit en losgelaten worden en inzichten ontstaan. Ik ondersteun bij dit proces. Je wordt zoveel mogelijk gemotiveerd tot het nemen van de eigen verantwoordelijkheid voor het oplossen van een probleem of klacht. Je neemt in de begeleiding een actieve positie in en wordt daarin gestimuleerd door mij. De eigen autonomie wordt hierdoor bevorderd en de afhankelijkheid zoveel mogelijk voorkomen.

Wanneer Hypnose

Hypnose is geschikt bij angsten, onverwerkte emoties, reductie van pijn, behoefte aan ontspanning, voor stressreductie, inzicht krijgen in jezelf, verwerking van trauma’s of wanneer je om welke reden niet lekker in je vel zit.

Behandeltraject

Hypnotherapie werkt op een dieper bewustzijnsniveau door dan andere therapiën. Daardoor is hypnotherapie over het algemeen snel en succesvol  in veel gevallen kortdurend. Over het algemeen zijn drie tot zes sessies voldoende om resultaat te bereiken. De eerste afspraak is een intakegesprek.

Methode

Een combinatie van de volgende methoden kan worden toegepast:

 • Ontspanningsoefeningen
 • visualisaties,
 • regressie,
 • innerlijke-kindwerk,
 • mindfulness,
 • NLP (lees hier meer over NLP-coaching)
 • levenscoaching,
 • familieopstellingen en systemisch werk,
 • werken met dromen

Kinderen en hypnotherapie

Hypnose werkt erg goed bij kinderen omdat het voor kinderen heel natuurlijk aanvoelt om te visualiseren en te dagdromen. Te directe vragen hoeven niet beantwoord te worden en uit ervaring blijkt dat kinderen het ontspannen ook heel prettig vinden. Denk aan klachten zoals onverklaarbare buikpijn, hoofdpijn maar ook psychosociale problemen zoals gepest worden of omgaan met hoog gevoeligheid en prikkels.

 

maak vrijblijvend een afspraak

Wanneer je behoefte hebt aan meer dan alleen praten kun je naar een hypnotherapeut gaan. Tijdens hypnotherapie is er aandacht voor voelen, denken en gedrag.

Een hypnotherapeut maakt dus gebruikt van hypnose of wel trance genoemd en bestaat uit een combinatie van (integrale) psychotherapie en hypnose. Het begrip hypnose is te omschrijven als een veranderende bewustzijnstoestand. Namelijk, van een brede focus naar een meer nauwere focus. Je bent je minder bewust van de omgeving en je wordt begeleid om je meer te focussen op innerlijke waarnemingen.

Het verschijnsel trance is niet nieuw, het is een psychische gesteldheid die we meerdere malen onbewust al hebben. Zoals wanneer we geconcentreerd een boek lezen. De hypnotherapeut begeleidt je naar deze trance toestand en van daaruit start de behandeling. Men ervaart over het algemeen een diep gevoel van ontspanning, alleen dit al doet soms al veel goed.

Contact met het onbewuste

Een voordeel van de ontspanning is dat het controle deel van jezelf, het kritische deel, wat minder actief is. Op die manier kun je meer contact maken met onbewuste deel van jezelf waar waarnemingen, percepties, associaties en herinneringen opgeslagen zijn. Ons bewuste gedrag wordt namelijk gestuurd door deze onbewuste processen. Door de begeleiding in trance kun je oud gedrag en emoties onderzoeken en je drijfveren achterhalen en eventueel veranderen.

Raak ik de controle kwijt?

Tijdens de behandeling houdt je controle, je bent in interactie met de therapeut en doet regelmatig actief mee tijdens de behandeling. Cliënten omschrijven het gevoel als ‘in between’ zijn. Je bent je bewust van je omgeving en toch ben je nauw verbonden met wat er in je afspeelt. Dit is belangrijk omdat het voelen, het doorleven en de inzichten daaruit bijdragen aan de behandeling. Het is niet nodig altijd te ‘graven’ in het verleden om naar de oorzaak te gaan. Soms is het nodig maar dit hoeft niet altijd. Er zijn zoveel methodieken binnen hypnotherapie dat je ook in het hier-en-nu kunt blijven of zelfs naar toekomstige momenten kunt gaan (progressie). Tijdens de intake wordt alles goed doorgenomen en wordt er een behandelplan opgesteld.

 • PDS – prikkelbare darm syndroom
 • Psychosociale problemen in het breedste zin van het woord
 • Omgaan met stress, burn-out
 • Begeleiding tijdens de zwangerschap en voorbereiding op de bevalling.
 • Te veel in piekeren / mentale overbelasting en het (lichaam)gevoel zijn kwijtgeraakt
 • Angsten
 • Omgaan met verlies (rouw, scheiding)
 • Kinderen met angsten, problemen hebben met zelfbeeld, stress etc.
 • Hypnotherapie is ook zinvol voor mensen die zoeken naar persoonlijke vorming. Vaak gestelde vragen zijn ‘waar sta ik nu in mijn leven’ en ‘waar wil ik naar toe’ Je leert je drijfveren te onderzoeken en het is een fijne manier voor zelfreflectie. Het is niet voor niets dat traditionele culturen, trance zagen als een meditatieve staat waarin je delen van jezelf kunt onderzoeken, kunt helen en veranderen. Wanneer je teveel vanuit het hoofd leeft is hypnotherapie een mooie manier om bij je gevoel te komen.

  Ze voelde zich opgebrand, letterlijk burn out. Ze vertelde dat ze geen kracht meer had en geen energie. Zelfs niet om nu tijdens de afspraak te praten over haar burn-out. Eigenlijk was alles haar te veel. En het ergste vond ze wel dat ze haarzelf totaal niet herkende in het passieve gedrag en het matte gevoel. Herkenbaar?

  Langdurige stress
  Over burn-out is veel bekend. Zo wordt de oorzaak vooral toegeschreven aan langdurige stress. Langdurige stress wordt uiteindelijk chronische stress . Het hormoonstelsel en zenuwstelsel raken behoorlijk in de war. Hierdoor worden lichamelijke klachten ervaren als hartkloppingen, maagklachten en een zwakkere weerstand. Psychische klachten die hier bij kunnen voorkomen zijn prikkelbaarheid, slecht beslissingen nemen, angstig en schuldgevoelens.

  Combinatie van factoren
  Of iemand burn-out raakt is over het algemeen een combinatie van de invloed van een gebeurtenis en de persoonlijkheid. Hoe iemand met spanning omgaat is persoonlijk. Ben je een persoon die zich snel verantwoordelijk voelt en moeilijk nee kan zeggen? En wil je het graag goed doen, voor jezelf en een ander? Vraag je voor jezelf minder snel hulp? Dan behoor je tot een persoonlijkheidstype die gevoeliger is voor een burn-out. Of je ook burn-out krijgt is een combinatie tussen wie je bent en hoe je omgaat met spanning en de situatie. Zo zijn gebeurtenissen met een grote impact zoals verhuizen, het overlijden van een naaste , het beeïndigen van een relatie of het verliezen van je baan of een stapeling van omgevingsinvloeden risicofactoren, zeker wanneer je er een beperkt invloed op kunt uitoefenen. Dit geeft een machteloos gevoel.

  ‘Wat heerlijk, ik hoef even niet te praten en kan mezelf helemaal opladen’

  ‘Het is fijn om weer terug te halen wie ik nog meer ben’

  ‘Op een ontspannen manier heb ik nieuwe mogelijkheden ontdekt om naar situaties en mezelf te kijken’

  Bovenstaand zijn een aantal uitspraken van cliënten met burn-out klachten die als begeleiding hypnotherapie hebben gevolgd. Cliënten geven als feedback dat ze al snel meer energie krijgen. Dit heeft direct een positieve invloed op hun dagelijks leven. Het is ook prettig dat bij hypnotherapie niet gelijk iets ‘moet’. Je hoeft in het begin niet te veel achtergrondinformatie te geven om een sessie in te gaan.

  Hypnotherapie 
  Hypnotherapie werkt met visualisaties, ademhaling en relaxatie. Dit is een natuurlijk vermogen van mensen en wordt door de therapeut in een prettige setting opgewekt. Vanuit een ontspannen gevoel kun je dan open staan voor positieve gevoelens en zelfgekozen affirmaties en positieve veranderingen. Hypnotherapie wordt ook door middel van zelfhypnose aangeleerd, waardoor het gevoel van zelfcontrole en vertrouwen toeneemt. Bovendien kun je er thuis zelf mee aan de slag.

  Hoe ziet een sessie eruit
  De sessies met hypnotherapie zijn in het begin korte sessies. Je leert op een diepere manier te ontspannen en spanning los te laten. In een latere fase is er ook ruimte voor gespreksvoering, advies en overige therapievormen. Het is de bedoeling dat je jezelf beter leert kennen en hierdoor preventief om kunt gaan met spanning. Dat je een manier kan vinden die bij jou past. Je leert ontspanning en tijd nemen voor jezelf meer waarderen. Het kan je ook zingeving bieden. Hypnotherapie kan bovendien een mooie aanvulling zijn op een behandeltraject bij een psycholoog die cognitieve gedragstherapie toepast.

  Praktijk Verboom

  • Natascha Verboom

   • Coaching
   • Hypnotherapie
   • Leerbegeleiding

   E-mail: info@praktijkverboom.nl

   Tel: 06 – 1404 6525

  • Praktijkadres

   Puntmosstraat 69
   1441 LJ Purmerend
   (Bekijk in Google Maps)


   Social Media