Wanneer wordt EMDR toegepast?

EMDR (Eye Movement Desensitisation & Reprocessing) is een effectieve psychotherapeutische methode bij behandeling van bijvoorbeeld posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere trauma gerelateerde angst klachten. Als jij een nare gebeurtenis meemaakt en hierdoor last houdt van bijvoorbeeld angsten, paniek, fobieën en verstoorde slaap kan dit zeer effectief met EMDR behandeld worden.

Verwerken van nare ervaringen

Iedereen verwerkt nare ervaringen op zijn eigen manier. Duur en herstel van na een ingrijpende gebeurtenis verschilt bij elk persoon. Wanneer je vastloopt in de verwerking van een gebeurtenis voel, gedraag, denk of reageer je misschien anders op de omgeving. Het kan zijn dat je dit zelf niet eens merkt, maar dat andere dit bij jou waarnemen. Misschien ben je niet bewust dat de veranderingen met een onverwerkte schokkende gebeurtenis te maken heeft. Je kunt last hebben van herbelevingen, nachtmerries, concentratieproblemen, schrikachtigheid en slaapproblemen. EMDR is een passende effectieve methode om verwerkingsproces weer op gang te brengen en je weer beter te voelen.

maak vrijblijvend een afspraak

Hoe werkt EMDR

Naar de werking van EMDR is al meer dan twintig jaar wetenschappelijk onderzoek verricht. Met als resultaat dat de methode volledig wordt geaccepteerd als een krachtige behandeling bij o.a. PTSS. Eén van de verklaringen is dat het brein onder andere door het werkgeheugen (prefrontale cortex) beïnvloed wordt en dat in relatief korte behandeltijd de hersenen de nare disfunctionele reacties na EMDR behandeling sterk verminderden tot zelf verdwenen. Echter wat EMDR exact doet in de hersenen is nog niet goed ontdekt. Het lijkt erop dat door EMDR je (traumatische) herinneringen verwerkt worden en opnieuw opgeslagen in het geheugen. Maar nu minder emotioneel beladen waardoor het nu niet meer in de weg zit.

Tijdens de sessie

Tijdens de sessie vraag ik je om een bepaalde gebeurtenis voor je te halen middels beelden / gevoelens, gedachten of beelden. Daarbij volg je met je ogen mijn vingers of luistert naar piepjes door een koptelefoon. Zo worden nare herinneringen, angstige beelden of herbelevingen sterk verminderd of verdwijnen zelf.

Wat gebeurt er na een sessie

Het kan zijn dat je na een sessie nog wat uit balans bent door verschillende beelden of gevoelens die je ervaren hebt. Dit duurt over het algemeen niet langer dan een paar dagen. Daarna is een nieuwe balans ontstaan en voel je je veel beter.


 
 

Praktijk Verboom
  • Natascha Verboom

    • Coaching
    • Hypnotherapie
    • Psychosociale therapie

    E-mail: info@praktijkverboom.nl

    Tel: 06 – 1404 6525

  • Praktijkadres

    PraPraktijk Verboom Heilooktijk Verboom Heiloo

    Praktijk Verboom PurmerendPraktijk Verboom Purmerend

    Social Media