Onzekerheid
Iedereen is wel eens onzeker. Wanneer je je onzeker voelt, twijfel je aan jezelf of aan de keuzes die je neemt of wilt gaan nemen. Je vraagt je af of je de dingen goed doet, voelt spanning en kan gaan piekeren. Als je je voor langere tijd onzeker voelt, kan dit negatieve gevolgen hebben op verschillende levensgebieden.
Kenmerken van onzekerheid
- De mening van een ander vind je belangrijker dan die van jou.
- Er is angst dat anderen jou negatief beoordelen.
- Je denkt dat iets helemaal goed is of helemaal fout, zonder een middenweg te zien.
- Fouten maken mag niet van jezelf, alles moet perfect
- Je vergelijkt jezelf steeds met anderen
- De aandacht gaat vooral naar dingen dingen die nog niet goed gaan in plaats van op die dingen die je al bereikt hebt.
Onzekerheid kan behoorlijk in de weg zitten om je vrij te voelen en kan op lange termijn gevolgen hebben voor je gezondheid, sociale leven, relatie en werk. Onzekerheid kan zich uiten in: depressieve gevoelens, faalangst, eenzaamheid, angststoornissen.
Praktijk Verboom en onzekerheid
Wanneer jij last hebt van onzekerheid kun je er wat aan doen. In de eerste plaats is het goed je te realiseren dat je niet onzeker bent maar dat je last hebt van onzekere gedachtes en emoties. Niet helpende gedachte zorgen voor emoties in je lijf die dat onzekere gevoel geven.
De onzekerheid heeft vaak te maken met ervaringen uit het verleden. Heeft iemand jou bijvoorbeeld bedonderd dan ga je hoogstwaarschijnlijk met minder (zelf)vertrouwen een nieuwe relatie en/of samenwerking aan. De emoties die je aan deze gebeurtenis hebt gekoppeld, sla je namelijk op in jouw lichaam. Hierdoor kun jij verschillende gevoelens ervaren zoals faalangst, onzekerheid en teleurstelling.
Samen onderzoeken we deze emoties om ze los te laten en / of te veranderen zodat jij je zelfvertrouwen weer terug kan halen.
Praktijk Verboom
-
Natascha Verboom
- Coaching
- Hypnotherapie
- Psychosociale therapie
E-mail: info@praktijkverboom.nl
Tel: 06 – 1404 6525
-
Praktijkadres
Social Media