Spanning en stress

- Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Purmerends Dagblad -

PURMEREND - Wanneer je langere tijd gespannen bent, kan het zijn dat je dat niet meer zo goed opmerkt. Je bent als het ware gewend geraakt aan dit gevoel. Het is belangrijk om een gespannen gevoel te leren herkennen. Dan kun je op tijd ingrijpen en voorkomen dat je spanning erger wordt. Spanning of stress is goed te herkennen aan bepaalde lichamelijke signalen.

Lichamelijke signalen van spanning kunnen zijn:

  • Slaapproblemen,
  • duizeligheid,
  • spierpijn,
  • hoofdpijn,
  • buikpijn,
  • verhoogde bloeddruk,
  • vermoeidheid.

Ingrijpen doe je vervolgens door je af te vragen waar je spanning of stress mee te maken heeft. Kun je zelf iets doen om spanning te verminderen, bijvoorbeeld je leefstijl aanpassen? Ontspanningsoefeningen zijn een goede methode om (lichamelijke) spanning te verminderen.

Ontspanningsoefeningen
Wanneer je je langere tijd gespannen voelt en/of angstig bent, kan het helpen om te leren ontspannen. Veel mensen vinden het lastig om te ontspannen. Een ontspanningsoefening is dan een goede manier om dit onder de knie te krijgen. Er bestaan verschillende soorten ontspanningsoefeningen.

Als je regelmatig gespannen bent en moeite hebt om te ontspannen, kan het zijn dat je niet meer weet hoe ontspanning aanvoelt. Een ontspanningsoefening waarbij je leert om spieren aan te spannen en dan te ontspannen, is dan een geschikte methode. Je leert zo het verschil tussen spanning en ontspanning herkennen. Geleidelijk zul je merken hoe een gevoel van ontspanning aanvoelt. En leer je beter je spieren te ontspannen.

Een andere methode is een oefening waarbij je leert ontspannen, door te werken met ontspannende of kalmerende fantasiebeelden.

Heb je hier hulp bij nodig neem dan gerust contact op met Praktijk Verboom  (tel: 0614046525)