Paniek aanval

Een paniek aanval is een snel opkomende, grote angst die je zomaar lijkt te overvallen. Je hebt angst om de controle te verliezen, om gek te worden of misschien wel dood te gaan. Omdat de aanval heel intens en beangstigend is kun je een sterke angst voor de angst ontwikkelen.

Lichamelijke gevoelens

Als je een paniekaanval hebt kun je lichamelijke gevoelens als hyperventilatie, hartkloppingen, droge keel, trillen, zweten, en duizeligheid ervaren. Alles lijkt anders. Je denkt bijvoorbeeld dat er iets ergs gaat gebeuren, dat je flauwvalt, gek wordt of een hartaanval krijgt. Doordat je hieraan denkt wordt je nog angstiger. De angst versterkt de lichamelijke gevoelens weer. Hierdoor kom je in een negatieve cirkel terecht. Je wordt steeds angstiger. (lichamelijke gevoelens → angstige gedachten → lichamelijke reacties…..).

maak vrijblijvend een afspraak

Situaties uit de weg gaan

Nadat je een paniek aanval hebt ervaren, kun je de neiging hebben om situaties waar je bang voor bent zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de snelweg, de supermarkt of plekken waar het druk is. Het vermijden van plaatsen uit angst voor paniek heet agorafobie of straatvrees. Om de paniek te voorkomen lijkt het een goede strategie om spannende situaties uit de weg te gaan. Op de lange termijn werkt het echter averechts. Omdat je uit angst voor paniek steeds meer uit de weg gaat, wordt je bewegingsvrijheid steeds verder beperkt.

Wat kun je doen

Wanneer je merkt dat dit je leven gaat beheersen doordat je plaatsen gaat vermijden is het belangrijk hier iets aan te doen. Blijf lastige situaties opzoeken zodat je kunt ervaren dat de angstige gedachten geen werkelijkheid worden zoals flauwvallen. Wanneer dit niet helpt zoek dan hulp. Paniek is goed te behandelen. Tijdens de therapie krijg je inzicht in hoe jou aanvallen verlopen. Je leert de gedachten die je angstig maken herkennen en onderzoeken. Ook merk je dat je meer vertrouwen krijgt en ziet dat de paniekaanvallen ongevaarlijk zijn. Het resultaat is dat je geen situaties meer uit de weg hoeft te gaan.

Praktijk Verboom

 • Natascha Verboom

  • Coaching
  • Hypnotherapie
  • Psychosociale therapie

  E-mail: info@praktijkverboom.nl

  Tel: 06 – 1404 6525

 • Praktijkadres

  PraPraktijk Verboom Heilooktijk Verboom Heiloo

  Praktijk Verboom PurmerendPraktijk Verboom Purmerend

  Social Media