De gevaren van stress

De gevaren van stress voor je gezondheid

Je hebt het altijd maar druk en hebt eigenlijk nergens tijd voor. Je bent voor iedereen bezig om het leven zo makkelijk mogelijk te maken maar heb je nog wel tijd en ruimte voor jezelf? Loop je jezelf niet voorbij? De gevaren van stress zijn groot. Daarover later in dit bericht.

Nee zeggen

Veel mensen zetten zichzelf op de laatste plaats en kunnen slecht nee zeggen. Ze vinden het moeilijk om tijd voor zichzelf te nemen en echt te ontspannen.

Overtuigingen

De oorzaak van dit wegcijferen zit veelal in onze overtuigingen. Deze overtuigingen zijn opgeslagen in het onderbewustzijn en zijn al in de vroege jeugd gevormd. Vaak hebben de overtuigingen te maken met gebrek aan zelfvertrouwen of een tekort aan eigenwaarde. voorbeelden van opgeslagen overtuigingen zijn:

  • “Ik ben niet goed genoeg.”
  • “Ik ben niet belangrijk.”
  • “Ik verdien het niet.”
  • “Ik kan het niet.”
Nooit goed genoeg

Het kan zijn dat je door deze overtuigingen door blijft gaan met alles wat je doet omdat het in jou beleving perfect moet. Het lijkt wel nooit genoeg te zijn. Dit kan stress veroorzaken. Ook werk, slapeloze nachten, relatie-issues en/of financiële zorgen kunnen stress veroorzaken. Wanneer je langer onder stress staat kun je overspannen raken of een burn-out krijgen. Langdurige stress kan zeer gevaarlijk zijn. Stress kan je letterlijk ziek maken.

Waarom stress je ziek maakt.


Wanneer je stress ervaart wordt er adrenaline aangemaakt, waardoor je hart sneller gaat kloppen. Dit hormoon zorgt ervoor dat je kunt vechten of vluchten. Ook wordt er cortisol aangemaakt wat je lichaam alert maakt om goed te kunnen handelen in bedreigende en stressvolle situaties. Op het moment dat je lichaam deze hormonen aanmaakt worden andere processen en organen in je lichaam gedeeltelijk stop gezet. In een stressvolle situatie zorgt je lichaam er namelijk voor dat je de stressvolle situatie overleeft en dan is het minder belangrijk dat bijvoorbeeld een wondje hersteld of je haar groeit.

Je kunt je dan vast voorstellen dat als je langere tijd gestrest ben er verschillende klachten kunnen ontstaan zoals obstipatie, diarree, hart- en vaatziekten en voedsel-intolerantie. Op langere termijn kan de aanmaak van cortisol het immuunsysteem verzwakken met als gevolge dat het lichaam minder weerstand biedt aan ontstekingen en virussen.

Wat kun je doen tegen stress
Het is erg belangrijk dat je de stress loslaat. Je moet tijd voor jezelf nemen om te ontspannen. Veel mensen weten echter geen eens meer hoe dat moet. Ook is het belangrijk om van jezelf te gaan houden zodat je goed voor jezelf zorgt. Een traject bij praktijk Verboom kan hierbij helpen.

Middels NLP Coaching en Hypnotherapie gaan we aan het werk met je onderbewustzijn. Hier zit het stemmetje dat zegt dat je bijvoorbeeld niet goed genoeg bent, en waar jij geen directe invloed op hebt. Met de oefeningen die wij doen kun je hier verandering in aanbrengen. Ook kijken we naar de oorzaak van jou gedrag met het doel dat je je weer beter gaat voelen en ontspannen je bezigheden kan volbrengen.

Je leert te kiezen voor jezelf en weer te genieten van de dingen. Zo kan je jezelf ontplooien. Hoe zou het zijn te leven zonder stress en oververmoeidheid?